Kingdoms / Animalia / Craniata / Aves / Anseriformes / Anatidae / Salvadorina / Species
< > Salvadorina waigiuensis - Salvadori's teal (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click on photograph for full-screen view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

EXTERNAL APPEARANCES

REPRODUCTION

BEHAVIOUR

NATURAL DIET

RANGE & HABITAT

CONSERVATION

Click image to return to Waterfowl Contents FlowchartCONTENTS
(Waterfowl)

Click image for list of Waterfowl Species

Click image for list of Waterfowl Agents
Click image for list of Waterfowl Diseases
Click image for list of Waterfowl Environmental Events / Factors

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

Salvadori’s duck
Salvadoriete (German)
Canard de Salvadori (French)
Anade Papua
Pato de Salvadori (Spanish)
Anas waigiuensis

Names for newly-hatched

Duckling, downy.

Names for non-breeding males or other colour-phases

--

Return to top of page

References

Species Author

Debra Bourne

Major References

B1,B2, B3, B5, B8, B19, B25.

Other References

--
Click image for main Reference Section

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

  •  

Return to top of page

Aviculture Information

Notes

Very rarely kept or bred (B30).

Management Techniques

--
Click image for main Aviculture Section

Return to top of page

External Appearance (Morphology)

Measurement & Weight

Length 15-17 inches, 38-43cm (B3,B1)
Adult weight General 400-525g (B1); mean 1.0 lbs. (B8).
Male 400-525g average 462g (B3).
Female 420-520g average 469g (B3).
Newly-hatched weight --
Growth rate --

Return to top of page

Head

Adult Bill Male Yellow, with black markings.
Variations (If present) Female grey-yellow with black markings.
Eyes (Iris) Male Red-brown.
Variations(If present) Brown.
Juvenile Bill Dark grey, olive on sides of base
Eyes (Iris) Brown.

Return to top of page

Legs

Adult Male Yellow, webs blackish.
Variations (If present) --
Juvenile Yellow, webs blackish

Return to top of page

Plumage

Adult Male Head and upper neck dark brown, breast and underparts cream-buff, with variable dark spotting, flanks and sides of ventral area dark brown with white barring. Tail dull black with white barring, fairly long and stiff. Upperparts glossy black with white barring.

Wing coverts dark brown with white barring, primaries black-brown, secondaries blue-black partially green-glossed forming speculum bordered with white (tips of secondaries and greater coverts).

Variations (If present) --
Juvenile Duller, markings less distinct.

Return to top of page

Newly-hatched Characteristics

General: Upperparts brown including crown. Underparts, including neck and sides of head white. Dark brown eyeline and ear covert patch, white patch on wing, two pairs white spots on sides of back.
Bill: Grey.
Feet: Grey.

Return to top of page

Reproduction

Reproductive Season

Time of year Extended breeding season: from April to October, possibly to January.
No. of Clutches Possibly double-broods.

Return to top of page

Nest placement and structure

Close to water, on or near the ground, in covering vegetation, sometimes on boulders.

Return to top of page

Egg clutches

No. of Eggs Average --
Range 3-4 (B1, B8).
Egg Description Cream to pale coffee-coloured. Size: 58 x 43mm, weight: 58g.

Return to top of page

Incubation

Unknown, probably more than 28 days (B1, B8).

Return to top of page

Hatching

--

Return to top of page

Fledging

Unknown, probably at least 60 days (B8).

Return to top of page

Sexual Maturity

Males --
Females --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

Adults Dives in streams, remaining underwater for 30 seconds or more.
Newly-hatched --

Return to top of page

Parental Behaviour

Nest-building Nest as solitary pairs.
Incubation Probably by female.
Newly-hatched Probably both parents tend ducklings. Females might carry ducklings on their backs.
Juveniles

--

Return to top of page

Social Behaviour

Intra-specific Territorial. Usually found as single birds or pairs.
Inter-specific --

Return to top of page

Sexual Behaviour

--

Return to top of page

Predation in Wild

--

Return to top of page

Activity Patterns

Frequently perch on boulders.
Circadian Reported to be mainly nocturnal.

Return to top of page

Natural Diet

Adults

Aquatic invertebrates (mainly insect larvae), possibly small fish, tadpoles.

Return to top of page

Newly-hatched

--

Return to top of page

Range and Habitat

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal

New Guinea mountains, 850-4,000m.

Sedentary.

Occasional and Accidental

--

Introduced

--

Return to top of page

Habitat

Mountain streams and small lakes.

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

--

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)

--

CITES listing --
Red-data book listing Vulnerable.
Threats Threatened by loss of habitat and by hunting B44.9.w1).

Return to top of page

Captive Populations

None presently in collections. Have been kept only rarely.

Return to top of page

Trade

--

Return to top of page