Living Organisms / Animalia / Craniata / Aves / Columbiformes / Columbidae / Streptopelia / Species
Streptopelia decaocto - Eurasian collared-dove (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click Photo for full-page view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

EXTERNAL APPEARANCES

REPRODUCTION

BEHAVIOUR

NATURAL DIET

RANGE & HABITAT

CONSERVATION

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

  • Collared-dove.
  • Common collared-dove.
  • Collared dove.
  • Turkse tortel (Holland).
  • Tourterelle turque (France).
  • Türkentaube (Germany).
  • Tortora dal collare orientale (Italy).
  • Tórtola turca (Spain).
  • Turkduva (Sweden).

(B19, B162)

Names for newly-hatched

--

Names for non-breeding males or other colour-phases

--

Return to top of page

References

Species Author

Gordon McLeod

Species Editor

Debra Bourne

Major References

B19, B162, B163, B164, B165, B166 

Aviculture references:

ORGANISATIONS
(UK Contacts)

ELECTRONIC LIBRARY
(Further Reading)
Click image for full contents list of ELECTRONIC LIBRARY

  • --

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

  • Pigeons, Doves.

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

--

Return to top of page

Aviculture Information

Notes

--
Individual Techniques linked in Wildpro

Return to top of page

External Appearance (Morphology)

Measurement & Weight

Length Head to tail:
  • General: 31-33cm (B162); 31-34cm (B164); 32cm (B165); 29-32cm / 11-12 ins. (B166)

Tail-length:

  • General: 10-11cm. (B162)

Wingspan:

  • General: 47-55cm (B162); 48-56cm. (B164)

Winglength:

  • Male: 177-188mm. (B162)
  • Female: 170-182mm. (B162)
Adult weight Male 170-240g. (B162)
Female 170-230g. (B162)
Newly-hatched weight --
Growth rate --

Return to top of page

Head

Adult Bill Male Short and thin; black. (B162, B164, B165, B166)
Variations (If present) --
Eyes Male Black. (B162, B164, B165, B166)
Variations (If present) --
Juvenile Bill Short and thin; black. (B162, B165)
Eyes (Iris) Black. (B162, B165)

Return to top of page

Legs

Adult Male Short; red. (B162, B164, B165, B166)
Variations (If present) --
Juvenile Short; red. (B162, B165)

Return to top of page

Plumage

Adult Male
  • Upperparts: Buff; nape black stripe with white upper edge.
  • Head: Crown pinkish-buff; eyebrow (line over eye) dark grey - not pronounced.
  • Underparts: Breast pinkish-buff; belly grey-buff.
  • Wings: Upper (coverts) buffy; (flight feathers) light blue-grey darkening to black at tips; underside (coverts) whitish-grey; (flight feathers) dark grey.
  • Tail: Rounded, medium length; upper pale buff with white edges; under: black, with broad white tip

(B162, B164, B165, B166)

Variations (If present) --
Juvenile
  • Upperparts: Nape lacking obvious black stripe.
  • Wings: Light edges to feathers gives a scaled look.

(B165)

Return to top of page

Newly-hatched Characteristics

Altricial, helpless, downy, eyes closed. (B163, B166)

Return to top of page

Reproduction

Reproductive Season

Time of year
  • Throughout year, but mainly March to October (B162); March to September. (B166)
No. of Clutches 3-6 (B162, B163); 2-5 (B166)

Return to top of page

Nest placement and structure

  • Solitary nesting, with groups sharing local area in good habitats.
  • Loose saucer-shaped platform of twigs in a tree or bush.
  • May also nest on building ledges, pylons and other tall structures.

(B162, B163, B166)

Return to top of page

Egg clutches

No. of Eggs Average 2. (B162, B163, B166)
Range 1-2. (B162, B163)
Egg description: Smooth and glossy, oval 31mm long; white.

(B162, B163, B166)

Return to top of page

Incubation

14-18 days (B162, B163); 14 days. (B166)

Return to top of page

Hatching

Variable interval between eggs. (B163)

Return to top of page

Fledging

15-19 days (B162, B163); 18 days. (B166)

Return to top of page

Sexual Maturity

Males --
Females --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

Adults Feed mainly on ground, though will take berries from bushes with rapid, jerking flight. (B162, B163)
Newly-hatched Fed crop-milk by parents. (B163)

Return to top of page

Parental Behaviour

Nest-building By both birds. (B163)
Incubation By both parents. (B163)
Newly-hatched Fed by both parents. (B163)
Juveniles

--

Return to top of page

Social Behaviour

Intra-specific
  • Gregarious outside breeding season, particularly at roosting and feeding sites.

(B162)

Inter-specific --

Return to top of page

Sexual Behaviour

  • Monogamous pair-bond, often maintained throughout entire year.
  • Territorial defence of nest site

(B162, B163)

Return to top of page

Predation in Wild

--

Return to top of page

Activity Patterns

  • Perches openly.
  • Walks.
  • Takes of and lands on vegetation or ground.

(B166)

Circadian --

Return to top of page

Natural Diet

Adults

  • Seeds and grains.
  • Green leaves.
  • Berries.
  • Invertebrates.
  • Bread and other human food waste.

(B162, B163, B166)

Return to top of page

Newly-hatched

Fed crop-milk by parents. (B163)

Return to top of page

Range and Habitat

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal Common and widespread throughout central Europe, central and south-east Asia, scattered populations elsewhere in Europe, Middle East and North Africa.

Britain: Common resident, mainly in southern England and within 50 miles of sea coast around the UK.

Migration:

  • Largely resident throughout range.
  • Dispersals by immature birds common, expanding species range westwards across Europe in last century.

(B162, B163, B166)

Occasional and Accidental Iceland, Balearic Islands, Malta, Madeira. (B162)
Introduced

--

Return to top of page

Habitat

  • Villages, towns and cities.
  • Farmland and gardens.
  • Dry, open woodland.

(B162, B163, B166)

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

--

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)

Recent large-scale expansion of range. (B163)

General Legislation
  • This species is listed on Schedule 2 - Part 2 (Birds which may be killed or taken outside the close season, 1 February to 31 August except where indicated otherwise: Notes on the revised schedules state "Birds which may be killed or taken by authorised persons: This section has been replaced by General Licences with the same effect.") of the LUK2 - Wildlife and Countryside Act 1981 of the United Kingdom. (W5.Oct01)
CITES listing Listing not yet included.
Red-data book listing Listing not yet included.
Threats --

Return to top of page

Captive Populations

--

Return to top of page

Trade

--

Return to top of page