Kingdoms /Animalia / Craniata / Aves / Passeriformes / Corvidae / Corvus  / Species
Corvus brachyrhynchos - American Crow (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click on image for full-page view Click on image for full-page view Click on image for full-page view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

EXTERNAL APPEARANCES

REPRODUCTION

BEHAVIOUR

NATURAL DIET

RANGE & HABITAT

CONSERVATION

Return to GENERAL
CONTENTS

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

  • Crow
  • Common crow
  • Carrion Crow
  • Western crow - Corvus brachyrhynchos hesperis
  • Florida crow - Corvus brachyrhynchos pascuus
  • Eastern crow
  • Southern crow
  • Corn-thief

Names for newly-hatched

Chick

Names for non-breeding males or other colour-phases

--

Return to top of page

References

Species Author

Debra Bourne

Major References

B170, B171, B172, B193, B246

Other References

 

Return to top of page

General Appearance

Large black bird; largest crow in the USA.(B170)

Similar Species

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

Corvidae

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

Corvids

Return to top of page

External Appearance (Morphology)

Measurement & Weight

Length
  • 17.5 inches / 45 cm (B170)
  • 19.75 inches (B172)
  • 17-21 inches (B246)
  • Wingspan 33-40 inches (B246)
Adult weight General --
Male Winter weight: 15.5 ounces to 1 pound 6.5 ounces. (B246)
Female Winter weight: 14.75 ounces to 1 pound 5.5 ounces (B246).
Newly-hatched weight --
Growth rate --

Return to top of page

Head

Adult Bill Male Black. Long and heavy, but smaller than in ravens (B170)
Variations (If present)
  • Corvus brachyrhynchos hesperis: bill smaller, more slender.
  • Corvus brachyrhynchos pascuus: bill relatively larger.
  • Corvus brachyrhynchos paulus: bill smaller.

(B171)

Eyes (Iris) Male Dark brown (B170, B171, B246)
Variations(If present) --
Juvenile Bill Inside of mouth red initially (B171).
Eyes (Iris)

Return to top of page

Legs

Adult Male Black (B170, B171).
Variations (If present) --
Juvenile --

Return to top of page

Plumage

Adult Male Overall: Black; slightly iridescent blue and purple.
  • Neck feathers base grey.
  • Body: black, glossed metallic violet; mantle, back, rump, tips not iridescent.
  • Wings: glossed green-blue; inner wing coverts: tips not iridescent.
  • Tail fan-shaped - slightly rounded (as other crows - not wedge-shaped as in ravens).

(B170, B171,B246)

Variations (If present)
  • Albinos relatively frequent (B246).
Juvenile Duller (B172)

Return to top of page

Newly-hatched Characteristics

Fleshy pinkish, with sparse tufts dark grey-brow down on head and upperparts. (B171).

Return to top of page

Reproduction

Reproductive Season

Time of year Eggs laid February to June (B246).
No. of Clutches --

Return to top of page

Nest placement and structure

  • Trees (conifer and broad-leaf), shrubs, bushes, cross-arm of telephone poles. Very rarely on ground.
  • May be 75ft above ground (usually 18-60 ft but up to 100ft high and sometimes as low as 6-10ft high in small tree or bush (B246)).
  • Coarse but well made.
  • Cup-shaped.
  • Sticks, twigs, grass, treebark.
  • May be thickly lined with soft inner bark, fine roots, straw, moss, seaweed, leaves, twine, rags, wool or hair.
  • Usually solitary. Sometimes in small colonies.

(B171, B172, B193, B246).

Return to top of page

Egg clutches

No. of Eggs Average 4-5 (B171); 4-6 (B193); 3-7 (B246).
Range 3-6 (B171); 4-8 (B172); 3-9 (B193); 3-7 (B246).
Egg Description
  • Variable: blue-green to olive-green (olive, olive green, greenish-buff, blue-green, pale green, greenish white).
  • Mottled/blotched/speckled and/or streaked with brown/grey (olive-grey and olive-brown); grey or lilac underlying markings.
  • Rarely pinkish-buff ground colour with reddish markings.
  • Length: 41mm, 1.6 inches (B193)

(B171, B172, B193, B246)

Return to top of page

Incubation

18 days (B171, B193, B246).

Return to top of page

Hatching

--

Return to top of page

Fledging

35 days (B171); 28-35 days (B193, B246).

Return to top of page

Sexual Maturity

Males --
Females --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

Adults
  • Mainly feed from the ground, also in trees.
  • Scavenges garbage tips and around slaughterhouses.
  • Locally forages on shore, dropping shellfish onto rocks to open them.

(B171, B193, B246).

Newly-hatched Fed by parents (B193).

Return to top of page

Parental Behaviour

Nest-building Both parents; may be assisted by yearlings (B171, B193).
Incubation Female, possibly also male; female is fed during incubation (B171, B193).
Newly-hatched Tended by both parents and sometimes also by yearling helpers. (B193).
Juveniles --

Return to top of page

Social Behaviour

Intra-specific
  • In winter may be seen in small or larger groups.
  • Large communal roosts in winter where abundant: may be hundreds of thousands of birds.
  • In summer in pairs - lone males while female sitting.
  • Accidentally parasitised by cowbird on occasion (B246).

(B171, B246)

Inter-specific
  • Mob bird of prey and other predators.
  • Buteo lineatus - Red-shouldered hawk mobbed only if near nest or fledged young.
  • Crows and Buteo lineatus - Red-shouldered hawk may mob owls together.

(B171, B246)

Return to top of page

Sexual Behaviour

Probably monogamous (B193).

Return to top of page

Predation in Wild

--

Return to top of page

Activity Patterns

In very cold weather may leave perches to roost on ground (B171).
Circadian Flight to roost well before sunset (B171).

Return to top of page

Natural Diet

Adults

Omnivorous. Vegetable and (about 28%) animal food:
  • Cultivated grain (maize in particular, also wheat, sorghum), wild seeds, fruit and nuts (wild and cultivated).
  • Invertebrates: insects (particularly beetles, beetle larvae, grasshoppers, locusts, crickets) also spiders, millipedes, small crustaceans, snails, earthworms, clams, scallops, mussels, sea urchins.
  • Small reptiles, frogs, toads, small mammals, eggs (of e.g. song birds, game birds), young bird.
  • Carrion.
  • Scavenged human food scraps.

(B171, B193, B246)

Return to top of page

Newly-hatched

--

Return to top of page

Range and Habitat

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal
  • Widespread in North America:
  • Inland British Columbia, south-western Mackenzie, northern Saskatchewan, northern Manitoba, northern Ontario, central Quebec, southern Newfoundland, central Quebec, southern Newfoundland, southward to Baja California, central Arizona, north-central New Mexico, Colorado, central Texas, Gulf of Mexico, southern Florida.
  • Not common in Great Basin area.

Movement:

  • Northern populations partially migratory; winter further south

(B89, B170, B193, B246)

Occasional and Accidental --
Introduced --

Return to top of page

Habitat

  • Wide variety of habitats.
  • Open country such as farmland, woodland edges, open woodlands, parks, orchards, tidal flats.
  • In arid habitats, riparian woodlands.

(B170, B171, B193).

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

  • Corvus brachyrhynchos hesperis: western North America (east-central British Columbia and Montana south to southern California, Arizona, western Texas)
  • Corvus brachyrhynchos pascuus: Florida peninsula.
  • Corvus brachyrhynchos paulus: southern USA

(B171, B172)

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)
Generally common throughout range (B170).
CITES listing --
Red-data book listing --
Threats --

Return to top of page

Captive Populations

--

Return to top of page

Trade

--

Return to top of page