Living Organisms / Animalia / Craniata / Mammalia / Chiroptera / Vespertilionidae / Nyctalus / Species
Nyctalus noctula - Noctule (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click Photo for full-page view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

APPEARANCE / MORPHOLOGY

LIFE STAGES / NATURAL DIET / PHYSIOLOGY

BEHAVIOUR

HABITAT & RANGE

CONSERVATION

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

  • Great Bat
  • Noctule commune (French)
  • Abendsegler (German)
  • Murciélago noctulo común (Spanish)
  • Vespertilio noctula Schreber, 1774; France
  • Vespertilio magnus Berkenhout, 1789; Cambridge, England.
  • Vespertilio altivolans White, 1789; Selborne, Hants, England.

Alternative species names (the second part of the binomial species names): [Genus] altivolans; [Genus] furvus; [Genus] labiatus; [Genus] lardarius; [Genus] lebanoticus; [Genus] macuanus; [Genus] magnus; [Genus] mecklenburzevei; [Genus] minima; [Genus] palustris; [Genus] plancei; [Genus] princeps; [Genus] proterus; [Genus] rufescens; [Genus] sinensis; [Genus] velutinus; (B141).

Names for new-borns / juveniles

 
Names for males  
Names for females  

Return to top of page

General Appearance

Large bat, with short sleek golden/ginger fur (B142, B167).

Similar Species

Other bats.
  • Simple nose shape (no horseshoe)
  • Ears well seperated from one another at base
  • Post-calcarial lobe present on membrane
  • Forearm more than 47mm
  • Fur sleek, golden brown (whole body and even colour to each hair), tragus mushroom-shaped

(B167, B142)

Sexual Dimorphism Males slightly smaller than females (B142).

Return to top of page

References

Species Author

Debra Bourne

Major References

B51, B52, B141, B142, B143, B147, B167, B221

Husbandry references:
B142

ORGANISATIONS
(UK Contacts)

ELECTRONIC LIBRARY
(Further Reading)
Click image for full contents list of ELECTRONIC LIBRARY

  • --

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

  •  

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

  •  

Return to top of page

Husbandry Information

Notes

  • Breeding colony successfully maintained in close confinement for 6 years.
  • Also maintained in large outdoor flight chamber (12x7x4m)

(B142)

Individual Techniques linked in Wildpro

Return to top of page

Appearance / Morphology

Measurement & Weight

Length
  • Head-body length 70-82mm (B142).
  • Forearm 47-55mm (B142)
  • Wingspan 330-450mm (B142).
Height --
Adult weight General 15-49g (B142)
Male June/July mean 30.2g, October mean 33.2g (B142)
Female --
New-born weight About 5g (B147).
Growth rate Adult size by about 6-7 weeks (B147).

Return to top of page

Head

General Skull: Condylobasilar length 17.6-19.0mm (B142).

Nose: Muzzle broad, glandular. Corners of mouth have conspicuous white glands particularly in males (B142).

Ears: Short stout broad ears (15mm-18 long and wide), well separated at base, brown, with tragus mushroom-shaped (B142, B167).

Dentition (Teeth) I 2/3, C1/1, P2/2, M3/3 (B142).
  • Incisors: second upper incisor has larger crown area than first upper incisor.
  • Premolars: first upper premolar very small.

(B142)

Eyes --

Return to top of page

Legs and Tracks

Wings narrow, pointed (B142).
  • Wingspan: 330-450mm (B142).
  • Forearm length: 47-55mm (B142).

Return to top of page

Tail

Tip of tail to about 2mm past tail (interfemoral) membrane (B142).

Return to top of page

Coat / Pelage

Adult Female Fur short and sleek, with even colour of hair from base to tips.
  • Dorsal: Golden/ginger / reddish
  • Ventral: slightly paler.
  • Face and ears: dark brown (nearly black)
  • Membranes: Dark brown (nearly black), with fur on wing membrane.

(B142, B167)

Variations (If present)
  • Males: adult males brighter (B142).
Moult --
New-born / Juvenile
  • Juveniles darker, also slightly duller (B142)

Return to top of page

Neonate (New-born) Characteristics

--

Return to top of page

Detailed Anatomy Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

Return to top of page

Life Stages / Natural Diet / Physiology

Reproductive Stages

Breeding Season
  • Mating mainly September to October (in captivity also in winter and spring) (B142).
Oestrus / Ovulation
  • Ovulation in spring (B142).
Gestation / Pregnancy
Parturition / Birth
  • Usually early June to early July (B142).
Neonatal development
  • First flights in early July (some as late as September or October in England).
  • Weaning in August.

(B142).

6-7 weeks: weaned, reach adult size (B147).

Litter size
  • One, rarely twins (more often in mainland Europe than in Britain) and exceptionally triplets.
  • Twins usual in southern Bohemia.

(B142)

Time between Litters / Litters per year
Lactation / Milk Production --
Sexual Maturity
  • Females: first or second autumn (i.e. some give birth as yearlings).
  • Males: spermatogenesis occurs in second summer; yearlings do not mate.

(B142)

Longevity
  • Longest recorded 8 years (B142).

Return to top of page

Natural Diet

Insects:
  • Large insects e.g. Acheta domestica - House cricket, Amphimallon solstitialis - Summer chafer, Melolontha melolontha - Cockchafer (may be a particular favourite).
  • Small flies and beetles in Russia.

(B142)

  • Trichoptera, Diptera, Lepidoptera and Coleoptera prefered (B143).
  • Recorded catching and eating Mus musculus - House mouse (B147)

Return to top of page

Detailed Physiology Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

Temperature --
Pulse --
Respiration --
Faeces 11-15mm by 3.0-3.5mm (B142).
Haematology / Biochemistry --
Chromosomes 2n = 42, FNa = 50 (B142).
Other --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

  • Catch prey in flight.
  • May also take food from surface.

(B142).

Return to top of page

Parental Behaviour

--

Return to top of page

Social Behaviour / Territoriality

Intra-specific
  • Nursery roosts over 100 individuals in continental Europe.
  • In Britain mean per roost 14 bats in one study.
  • Females move between roosts in March, carrying juveniles.
  • Males solitary or in small groups
  • Establish territorial mating roosts August - September, with females moving between these.

Winter: large (up to 1000 individuals) mixed-sex colonies.

(B142)

Inter-specific Two males found with male Myotis daubentonii - Daubenton's bats once in Yorkshire in September (B142).

Return to top of page

Sexual Behaviour

  • Promiscuous.
  • Breeding males occupy and defend roost site, flying out of roost several times each night to spend a few minutes calling to attract females.

(B52, B142).

Return to top of page

Predation in Wild

Include Tyto alba - Barn owl, and Strix aluco - Tawny owl (B142).

Return to top of page

Activity Patterns

Flights:
  • High, fast and straight (occasional rapid diversions) just before sunset
  • Fast flights (up to 30m high), with deep dives, occassional glides.
  • Decreased activity in bad weather - none caught by mist-netting in heavy rain.
  • Greatly reduced foraging activity in winter.

(B142)

Circadian
  • Flights start 2-40 minutes after sunset.
  • Peak foraging activity for about one hour at dusk.
  • Second peak of foraging activity for about 30 minutes at dawn.

(B142)

Return to top of page

Habitat and Range

General Habitat Type

  • Lakes, pond, meadows and marshland, usually near the roosting site, used for foraging (B143).

Return to top of page

Nests / Burrows / Shelters

  • Mature deciduous trees: rot-holes and woodpecker holes, used throughout the year.
  • In winter: rock face crevices, also buildings. Tree holes "south of the line delineating January isotherm -2 to -4°C" (B142)
  • Use bat boxes.

(B142, B143)

Return to top of page

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal Most of Europe and temperate Asia as far east as south-western Siberia, China, north Vietnam, Taiwan, Japan, Burma, Oman, Vietnam and (doubtfully) Malaysia. Recorded in Africa (Algeria, possibly Mozambique).
  • In Europe: from Iberian Peninsula eastwards to Urals and Caucasus. North in Sweden as far as edge of broad-leafed forest (60-61°N).

(B51, B143)

  • In Britain: throughout England (including Isle of Wight, probably throughout Wales (including Angelsea), also recorded south-west Scotland (B142).

Movement:

  • Migratory in former USSR. Probably non-migratory in western Europe although some long distance movements from summer roosts. British population non-migratory.
  • Individuals may move 20-44 km per day.
  • Movements of 750km and even as long as 2,347km recorded.
  • Mass migration in autumn, while in spring males may stay in mating area while females return to natal area.

(B142, B143, B147).

Occasional and Accidental
  • Vagrants to Orkney, Shetland, North Sea oil rigs (B142).
  • At least one record from Mozambique (B143).
Introduced

--.

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

  • Five subspecies recognised, and may possibly be more than one species.
  • Only nominate form Nyctalus noctula noctula is found in Europe.

(B143)

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)

Generally widespread and abundant.

  • Great Britain: now rare in some areas, particularly agricultural areas.
  • Netherlands: local declines due to loss of wetlands.
  • Sweden: vulnerable due to destruction of hollow trees.

(B143)

  • In Britain: native, "generally uncommon but more numerous in well-wooded areas". Pre-breeding population estimate of about 50,000, with 45,000 in England, 250 in Scotland, 4750 in Wales. Population estimate of this widely-distributed species was based on a limited amount of data and considered likely to be inaccurate by up to 50% in either direction (B221).

General Legislation
  • Bern Convention, Appendix II
  • Bonn Convention, Appendix II.
  • EU Habitats and Species Directive, Annex IV

(B143)

CITES listing --
Red-data book listing --
Threats
  • Lack of available tree holes.
  • Organochlorines.
  • Illegal persecution.

(B143)

  • Loss of ancient woodlands and old hedgerows affecting roost site and foraging habitat availability (B221).
Captive Populations --
Trade --

Return to top of page