Living Organisms / Animalia / Craniata / Mammalia / Rodentia / Muridae / Arvicola / Species
Arvicola terrestris - European water vole (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click Photo for full-page view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

APPEARANCE / MORPHOLOGY

LIFE STAGES / NATURAL DIET / PHYSIOLOGY

BEHAVIOUR

HABITAT & RANGE

CONSERVATION

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

  • Water rat
  • Water vole
  • Campagnol terrestre (French)
  • Ostschermaus (German)
  • Schermaus (German)
  • Mus terrestris Linnaeus, 1758; Upsala, Sweden
  • Mus amphibius Linnaeus, 1758; England
  • Arvicola ater MacGillivray, 1832; Scotland
  • Arvicola amphibius amphibius (J42.81.w1).

Alternative species names (the second part of the binomial species names): [Genus] abrukensis; [Genus] albus; [Genus] americana;  [Genus] amphibius; [Genus] aquaticus; [Genus] argentoratensis; [Genus] argyropus; [Genus] armenius; [Genus] ater; [Genus] barabensis;  [Genus] brigantium; [Genus] buffonii; [Genus] cantabriae; [Genus] canus; [Genus] castaneus; [Genus] caucasicus; [Genus] cernjavskii;  [Genus] cubanensis; [Genus] destructor; [Genus] djukovi; [Genus] exitus; [Genus] ferrugineus; [Genus] fuliginosis; [Genus] hintoni;  [Genus] hyperryphaeus; [Genus] illyricus; [Genus] italicus; [Genus] jacutensis; [Genus] jenissijensis; [Genus] karatshaicus; [Genus] korabensis; [Genus] kuruski; [Genus] kuznetzovi; [Genus] littoralis; [Genus] martinoi; [Genus] meridionalis; [Genus] minor;  [Genus] monticola; [Genus] musignani; [Genus] niger; [Genus] nigricans; [Genus] obensis; [Genus] ognevi; [Genus] pallasii;  [Genus] persicus; [Genus] pertinax; [Genus] reta; [Genus] rufescens; [Genus] scherman; [Genus] seythius; [Genus] stankovici;  [Genus] tanaiticus; [Genus] tataricus; [Genus] tauricus; [Genus] turovi; [Genus] uralensis; [Genus] variabilis; [Genus] volgensis (B141).

Names for new-borns / juveniles

 
Names for males  
Names for females  

Return to top of page

General Appearance

Rat sized vole-type rodent, with blunt muzzle, small ears and tail approximately half of body length (B144, B155, D30).

Similar Species

  • Differentiated from Rattus norvegicus - Brown rat by darker fur, rounder body, blunter muzzle, smaller eyes, smaller ears mainly hidden in fur and shorter, haired tail.
  • Differentiated from other voles in Britain by much larger size.
  • Juveniles differentiated from field voles by larger head and feet, and longer tail.

(B142, B155, D30)

Sexual Dimorphism Minimal. Male about 5% larger than female and with longer but fewer guard hairs (B142, D30).

Return to top of page

References

Species Author

Debra Bourne

Major References

Husbandry references:

ORGANISATIONS
(UK Contacts)

ELECTRONIC LIBRARY
(Further Reading)
Click image for full contents list of ELECTRONIC LIBRARY

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

  • Voles (Rodents)

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

  • Voles (Rodents)

Return to top of page

Husbandry Information

Notes

--
Individual Techniques linked in Wildpro

Return to top of page

Appearance / Morphology

Measurement & Weight

Length Head-body length: 
  • 5.6-8.0in./14-20cm (B144); 120-260mm (D30).
  • Males 121-261mm; females 119-247mm (B142).
Height --
Adult weight General 2.5-11.4oz./70-320g (B144).
Male 246-386g, mean 311g (B142); 240-330g (B155).
Female 225-310g, mean 272g (B142); 225-310g (B155).
New-born weight 0.2oz/6g (B144); 3.5-7.5g (B142); about 5g (B147).
Growth rate
  • First litter of the year: 160g by 5 weeks old; second litter 160g by 12 weeks old (County Durham) (B142).
  • 42g at 3 weeks, 120g at about 3.5 months (B155).

Return to top of page

Head

General --

Skull: Nuchal crest develops over first winter (B142).

Nose: Blunt.

Ears: Small.

(B142, B155)

Dentition (Teeth)
  • Upper incisors large, orthodont. Enamel on outer surface bright orange.
  • Molars high crowned and rootless - grow throughout life.

(B142, B147, B155)

Eyes Small, dark, protuberant (B142).

Return to top of page

Legs and Tracks

  • Four toes from fore feet tracks, five on hind feet (B142).
  • Hind Foot length: males 26-42mm, females 25-41mm (B142).

Return to top of page

Tail

  • Length 60% (55-70%) of head-body length. 
  • Lightly haired

(B142, B155, D30).

  • Length: 2.4-4in./6-10cm (B144); Males 82-174 mm, females 80-161mm (B142).

Return to top of page

Coat / Pelage

Adult Female
  • Dorsal: red-brown, medium-brown, dark brown or black. Grades to:
  • Ventral: paler: grey-white/brownish-white/greyish-ochre.
  • Long glossy guard hairs.

(B142, B155, D30)

Variations (If present)
  • Melanic form: proportion of individuals with black fur varies between populations: common in Scotland.
  • Partial albinism: (white patches), most often white patches on tail tip, forehead. Also occur on chest, front paws, flanks, shoulders.
  • Older animals: fur thin and greyish after second winter and no spring moult.

(B142, B147, B155)

Moult
  • Autumn moult (main moult) in adults and juveniles.
  • Spring moult after first winter.
  • No moult if survive second winter: fur becomes thin.

(B142, B147)

New-born / Juvenile Juveniles: guard hairs shorted and denser (B142).

Return to top of page

Neonate (New-born) Characteristics

Blind and helpless (B147B155).

Return to top of page

Detailed Anatomy Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

  • Reproductive: Four pairs of nipples in females (B147).
  • Scent glands: flank glands in both sexes (B147)

Return to top of page

Life Stages / Natural Diet / Physiology

Reproductive Stages

Breeding Season
  • Males fecund from February.
  • First conceptions by females March/April.
  • Weaned juveniles seen June to October.

(B142, B155)

Oestrus / Ovulation
  • Polyoestrus.
  • Post-partum oestrus.
  • Oestrus suspended during lactation.
  • Oestrus suspended during winter (late August or September to Spring).

(B142, B155)

Gestation / Pregnancy
Parturition / Birth
  • April to September.
Neonatal development
  • Birth: blind, helpless; 
  • Eight days: eyes open
  • 14 days: weaned 

(B147B155)

Litter size
  • 1-11, usually approximately 6 (B144); about 6 (B142).
  • 2-8, usually 4-6 (B147).
Time between Litters / Litters per year
  • Up to five litters per year, mean 3.4 (B142, B155); 1-4 litters per year (B147).
Lactation / Milk Production
Sexual Maturity
  • Two months (B144).
  • Mean 110g (60 days), minimum 77g (38 days).
  • Do not always breed in year of birth.

(B142, B155).

Longevity
  • 2.5 years in wild, 3.5 years in captivity (B144).
  • Some survive second winter, very rarely survive third winter (B142, B155).
  • May reach five years old in captivity (B147).

Return to top of page

Natural Diet

Mainly vegetarian:
  • Green and subterranean parts of grasses and sedges, also tree roots and bark.
  • Grasses (Graminae), sedges (Cyperacae), Phragmites australis - common reed, and Ranunculus fluitans - river crowfoot) commonly eaten.
  • Grasses usually only growth meristem eaten, but whole of young shoots may be eaten.
  • Rushes and dicotyledons such as Urtica dioica - Nettle and Lamium album - Dead-nettle eaten less commonly.
  • Insects, molluscs (freshwater mussels and snails), fish (carrion) taken only exceptionally.
  • More reeds and rhizomes eaten by adults than by juveniles.
  • Fruits eaten in winter, with apple a preferred food
  • Tree roots, tree bark, herbaceous roots, bulbs and rhizomes eaten in winter.
  • Hay (kept green in burrows) also eaten in winter
  • Eat about 80% of body weight per day.

(B142, B143, B144, B147, B155)

Return to top of page

Detailed Physiology Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

Temperature --
Pulse --
Respiration --
Faeces
  • 8-12mm long, cylindrical, blunt-ended, often greenish.
  • Left in latrines marking range boundaries and at water edge and near burrows.

(B142)

Haematology / Biochemistry --
Chromosomes 2n = 36 in Britain; on continent some chromosome variation - FNa = 60=68 (B142).
Other --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

  • Feed while sitting on hind legs, holding food in forefeet.
  • Often leave piles of grass and reed stems when only nodes and stem bases eaten.
  • Harvest hay in autumn, keep in burrows for winter.

(B142, B155)

Return to top of page

Parental Behaviour

--

Return to top of page

Social Behaviour / Territoriality

Intra-specific Territory length approximately 64-640ft/20-200m, (B144).
  • Variations with season and population density.
  • Larger home ranges for males than females.
  • Smaller home ranges for juveniles, except for young males moving between females's territories.
  • Winter ranges smaller than breeding ranges
  • Communal nests in winter: female, daughters and unrelated males
  • Spring: fights, with losers dispersing.
  • Males fight more aggressively than do females.
  • Breeding females defend exclusive territory
  • Territory of breeding females marked with latrines, which mate then scent-marks
  • Males disperse by four months old, moving between territories of females, then settle.
  • Dominant daughters settle within territory, subordinate daughters disperse.
  • Adult females may disperse following fights with daughters (even while pregnant).
  • Males mark territories using flank gland secretions.
  • Populations may be 20-114 per kilometre along waterway (B155).

High population density differences:

  • Home ranges of males and females smaller.
  • Female home ranges overlapping and undefended.
  • Fewer fights between breeding females.
  • Less overlap between home ranges of males.

Fossorial populations:

  • Fluctuate 0-1000 individuals per hectare, in 5 to 8-year cycles.(B143); 46 year cycles (B147).

(B142, B143, B144, B147, B155)

Inter-specific --

Return to top of page

Sexual Behaviour

  • Females have only single mate throughout breeding season.
  • Male may have two or three mates during breeding season.
  • Some males have no mate.
  • Male grabs female by scruff during copulation

(B142, B155)

Return to top of page

Predation in Wild

Mammalian carnivores, various predatory birds, also Esox lucius - pike.

(B142, B155)

Return to top of page

Activity Patterns

Semi-aquatic.
  • Use runways, remembering direction of runway.
  • Good and frequent swimmer.
  • Dive well.
  • Jump well.
  • Juvenile males disperse on runways on land.
  • Juvenile females usually disperse by swimming.
  • Away from water, use burrow systems.
  • Able to climb in trees to feed.

(B142, B144, B155).

Circadian
  • Active about every 2 to 4 hours.
  • More active in daytime in some areas.
  • Less active in middle of night on cold nights.
  • Less active in middle of day on hot days.
  • Out of nest about 25% of time over 24 hours, and longer (peaking at 38%) during breeding season.
  • Active all year, but spend more time in burrows in winter.

(B142, B155)

Return to top of page

Habitat and Range

General Habitat Type

Aquatic populations:
  • Mainly lowlands.
  • Densely vegetated ditch, dyke, river and stream banks, usually with slow currents and continuous presence of water.
  • Less common on ponds.
  • Require certain depth of water: do not use very shallow areas .
  • Also away from water, living mainly below ground in burrows.
  • N.B. Away from water more commonly in continental Europe than in Britain.

Fossorial populations:

  • Dry and mesic grasslands: meadows, pastures.
  • Occasionally wooded areas.

(B142, B143, B144, B147, B155)

Return to top of page

Nests / Burrows / Shelters

  • Make complex burrow systems.
  • Nest within burrow system.
  • If water table high, may nest in tussock sedges.
  • Sometimes plug exits from nursing chambers with loose soil or with grass.
  • Rarely build nests of large balls of reeds or grass above ground.
  • Burrow may average 40.2m long, with one or two nests, also with storage chambers in autumn and winter.

(B142)

Return to top of page

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal
  • Palearctic: Great Britain to eastern Siberia (Lena Basin), and from Arctic circle to Lake Baikal, north of Aral Sea, northern Iran, Near East.
  • In Britain: Throughout mainland Britain, and on Bute, Anglesea, Isle of Wight.
  • Not present: Ireland, western and southern France, southern Iberian peninsula, southern Greece.
  • Not found at very high altitudes in Alps.

Migration:

Some populations migrate, e.g.:

  • a population in north-west Scotland, wintering on higher ground.
  • German and Russian populations, seasonally moving from wet to dry habitats.

(B51, B142, B143, B155)

Occasional and Accidental --
Introduced

--.

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

  • Large number of subspecies described (at least 36).
  • Polymorphic.
  • Aquatic populations larger (150-300g) and more commonly dark furred.
  • Fossorial populations smaller (60-150g), more commonly pale furred and with incisors more protruding. Found in Carpathians, Alps, Massif Central, Pyrénées, north of Spain, north of Portugal.

(B143).

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)
  • Under threat in western Europe: Britain, Italy, Netherlands.
  • In Britain: disappeared from 70% of sites by 1993, and decline continuing (B155, D30, V.w30)
  • Fossorial populations may cause agricultural damage at high densities (B147).
  • In Britain: native, and declining but still moderately common (1995). Pre-breeding population estimate of about 1169,000, with 752,000 in England, 376,000 in Scotland, 41,000 in Wales. Population estimate of this widely-distributed species was based on a limited amount of data and considered likely to be inaccurate by up to 50% in either direction (B221).
General Legislation
  • This species is listed on Schedule 5 (Protected animals) of the LUK2 - Wildlife and Countryside Act 1981 of the United Kingdom. (W5.Oct01) (Section - 9(4)(a) and (b) "damaging etc. a place used for shelter" and disturbing an animal while occupying a structure or place of shelter" only)
CITES listing --
Red-data book listing --
Threats Predation by Mustela vison - American mink, water pollution, loss of habitat (B143, B147, B221).
Captive Populations --
Trade --

Return to top of page